Kaupunki- ja matkakuvaus

Säältä suojattuna New Yorkissa

Olen asunut Orlandossa, Floridassa jo kaksi ja puoli vuotta, mutta sain vietettyä pitkän viikonlopun New Yorkissa vasta nyt. Olen jo nähnyt monia kuvia, mutta kaikkea ei millään ehdi nähdä kolmessa vuorokaudessa.

Kuten yleensäkin matkoilla, yritän selvitä mahdollisimman suppealla kalustolla. Lentoyhtiöllä oli melko tiukat matkatavararajoitukset, joten tällä kertaa mukanani oli vain pakollinen. Tavallisesti olisin pakannut mukaan PEN-F-kamerani, sillä sen kuvanlaatu on ensiluokkainen kokoonsa nähden, eikä se herätä huomiota.

New Yorkin sää oli kuitenkin oikukas, ja sääennuste povasi pelkkää sadetta ensimmäiselle vierailupäivälle. PEN-F ei ole sääsuojattu, joten päätin ottaa mukaan OM-D E-M1 Mark II ‑kameran ja Zuiko 12-40 mm PRO ‑objektiivin. Ajattelin, että tämä yhdistelmä on melko kevyt DSLR-kameraan verrattuna, ja sen pitäisi kattaa suurimman osan kuvauskohteistani.

Lue lisää

Kuvaan tavallisesti häitä sekä arkkitehtuuria ja interiöörejä. Olen aina ihastellut tavallisesta poikkeavia katukuvia, esimerkiksi sellaisia kuin visionäärikollegani Thomas Leuthard ottaa. Kun olin ollut New Yorkissa muutaman tunnin, sain inspiraation, jollaista olen harvoin kokenut.

Tässä kaupungissa on aivan valtava draivi, ja joka nurkalla oli jotain, joka vangitsi huomioni: liikkumattomia kohteita, mutta myös tilanteita, joissa oli vain toimittava nopeasti.

Työskentely helpottuu huomattavasti, kun käytössäsi on kalusto, jonka avulla voit reagoida tilanteisiin nopeasti ja keskittyä niihin. Epätavalliset perspektiivit on helppo taltioida juuri oikein taittuvan näytön ansiosta.

Jotenkin minusta tuntui kuin olisin ollut yksi ”heistä” – katuvalokuvaaja, joka saalistaa seuraavaa kuvaansa.

Ensimmäinen päivä oli ennusteen mukainen, eli sateinen. Samalla, kun vaimoni uhrautui jonottamaan Times Squarella lippuja illan musikaaliin toivottoman pitkässä jonossa, minä suuntasin ympäröiviin kortteleihin valokuvaamaan. Onneksi olin pakannut mukaan takin – sitä ei Floridassa juurikaan tarvitse. OM-D E-M1 Mark II altistui keskeytymättömälle sateelle, mutta tiesin, että voin luottaa siihen.

Viimeisenä päivänä aurinko tuli esiin, ja kävimme polkupyöräretkellä Central Parkissa. Jälleen kerran järjestelmän poikkeuksellisen tehokas kuvanvakaaja tuli tarpeeseen. Taltioin samalla jatkuvasti videoleikkeitä. Kuvasin esimerkiksi polkupyörän selästä – kameran 5-akselinen kuvanvakaaja on uskomattoman tehokas.

Sain mahdollisuuden kuvata monissa eri tilanteissa viikonlopun aikana – kuvasin 5. Avenuen ja metron kaltaisissa katukuvauspaikoissa sekä klassisissa turistikohteissa, kuten Ground Zerossa ja World Trade Center Onessa, sekä Manhattanin yöpanoraaman Brooklyn Bridgeltä. E-M1 Mark II ja Zuiko 12-40 PRO eivät pettäneet kertaakaan ja ne olivat täydellinen valinta reissuun. Seuraavalle matkalle aion ottaa mukaani 12-100 PRO:n, jotta pääsen tietyissä tilanteissa lähemmäs kuvattavaa kohdettani ja saan taltioitua yksityiskohtia, esimerkiksi WTC Onesta, tai muotokuvia ihmisistä.

Kirjoittaja ja kuvaaja: Alexander Hahn

Lue lisää