Kaupunki- ja matkakuvaus

Pienilläkin asioilla voi olla iso merkitys

Kun kamera toimitettiin kotiini, allekirjoitin lähetyksen ja revin pakkauksen heti auki. Siinä se nyt oli—uusin OM-D E-M10 Mark IV*.

Pieni mutta kauniisti muotoiltu kamera, joka suorastaan huokui luotettavuutta ja kestävyyttä.

En malttanut odottaa, että sain vietyä tämän kaunokaisen kaupunkiin kokeillakseni, mihin kaikkeen se kykeni. Ensivaikutelmani oli, että kamera tuntui tutulta—kuin vanhalta ystävältä, jota en ollut tavannut vuosiin: mutta keskustelumme alkoi virrata ikään kuin se ei olisi koskaan keskeytynytkään. Siltä se tuntui. Löysin vaistomaisesti jokaisen asetuksen, jota tarvitsin kuvatakseni haluamallani tavalla. Eräs merkittävä syy tähän on Olympuksen pikavalikko, josta kaikki tarvitsemani säädöt löytyivät yhdellä silmäyksellä. Ja lisäksi kamera, vaikkakin pieni, istui käteeni kuin hansikas. Se pysyy vaivatta paikallaan ja saan siitä hyvän otteen puristamatta—niin hyvin se istuu paikallaan. Tämä on piirre, joka jää saavuttamatta niin monelta muulta pieneltä kameralta.

Samanaikaisesti kun työskentelin E-M10 Mark IV -kameralla, olin myös viimeistelemässä katutaideprojektia kotikaupungissani Haagissa: tein muotokuvaa työskentelevästä kumppanistani kahdesta eri perspektiivistä. Onneksi kamera oli mukanani maalatessani, sillä dokumentointi ei ole koskaan ollut näin helppoa tai hauskaa. 5-akselinen kuvanvakaaja on aivan ehdoton ominaisuus. Sain kuvattua käsivaralta verraten alhaisella ISO-herkkyydellä jopa pimeinä ja kylminä öinä siten, että öinen tunnelma välittyi kuviin. Jos olisin kuvannut salamalaitteen kanssa, ilmapiiristä ei olisi jäänyt jäljelle mitään. Pienen koon ansiosta kamera ei häirinnyt, mutta toisaalta se oli aina käytettävissäni tarvittaessa.

Lue lisää

Kameran koko on seikka, johon aina palaan. On hämmentävää, miten paljon kameraa Olympus onnistui sullomaan tähän pieneen runkoon. Kun mukanani on E-M10 Mark IV, M.Zuiko Digital ED 8mm F1.8 Fisheye PRO, 17mm F1.8 ja 45mm F1.8, minulla on kaikki mitä tarvitsen lähes mihin tahansa kuvaustilanteeseen — ja kaikki tämä kulkee pienessä laukussa. Olinpa sitten metsästämässä uusia kuvia kaduilla, työstämässä uusia seinämaalauksia tai vain työmatkalla, tämä kalustoo on kokonaisuudessaan niin pieni ja kevyt, että voin ottaa sen mukaan kaikkialle ilman että ne alkaisivat häiritä.

Ja juuri tähän kiteytyy hyvä katukuvaus. Se on kuin rakkaus - jos lähdet etsimään sitä, se karkaa sinulta, sillä todellinen rakkaus etsii ja löytää sinut. Sama koskee katukuvausta — parhaat kuvani otin tilanteissa, joissa en edes aikonut kuvata. Jos kantaisin edelleen vanhaa isoa kameraani, se olisi jäänyt kotiin noina hetkinä, ja portfolioni näyttäisi kovin erilaiselta. Tämä puolestaan olisi merkinnyt, etten olisi päässyt kuvaamaan isoja kampanjoita, joita olen nyt saanut työstää, enkä ehkä olisi saanut pysyvää näyttelyä Alankomaiden Royal Theatreen. Tämä artikkelikin olisi luultavasti jäänyt tekemättä. Olisin missannut kaiken tämän, jos en olisi päättänyt siirtyä pienempään formaattiin.

Lue lisää

Eikö olekin hurjaa, miten pienilläkin asioilla voi olla kauaskantoisia seurauksia?

Heille, jotka vielä epäröivät tai epäilevät: kuvaan näillä järjestelmillä säännöllisesti kampanjajulisteita Alankomaiden kansalliseen teatteriin, ja voitte uskoa, että näiden pikkujättiläisten kuvat näyttävät fantastiselta tienvarsimainosten koossa.

Kirjoittaja ja kuvaaja: Gordon Meuleman

* Tiedot tarkistettu elokuussa 2020