Kaupunki- ja matkakuvaus

OM-D E-M10 Mark IV pintaa syvemmältä

Me olemme Lisa Nuber ja Patrick Scholz, Social Traveling julkaisun valokuvaajat! Olemme tutustuneet uuteen OM-D E-M10 Mark IV kameraan kuluneiden viikkojen aikana, ja taltioineet sillä lukuisia mainoskuvia.

Vietimme usein kokonaisia päiviä tutustuessamme eri kohteisiin ja etsiessämme parhaita kuvauspaikkoja. M.Zuiko Digital ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ pancake objektiivin ja kamerarungon lisäksi otimme mukaamme valikoiman vaihto-objektiiveja, kuten M.Zuiko Digital 17mm F1.8, 25mm F1.8 ja 45mm F1.8, joten käytettävissämme oli kolme kiinteää polttoväliä, sekä M.Zuiko Digital ED 12-45mm F4 PRO ja M.Zuiko Digital ED 14-150mm F4-5.6 II.

Vaikka mukanamme oli näin paljon kalustoa, reppumme oli yllättävän kevyt – tämä on yksi asioista, joista pidämme eniten Olympus-kamerajärjestelmässä. Rungon ja objektiivien rakenne on kompakti ja kevyt, joten E-M10 Mark IV on ihanteellinen matkakumppani niille, jotka eivät halua raahata mukanaan raskasta laukkua täynnä kamerakalustoa, mutta haluavat silti tukevan kameran, jolla saa erinomaisia kuvia.

Matkamme alkoi kotoisesta Etelä-Saksasta, jossa kuvasimme Wangen im Allgäun, Ravensburgin ja muutamien muiden kohteiden nähtävyyksiä. Seuraavana matkareitillämme oli Frankfurt, jossa vietimme paljon aikaa tutustuessamme uuteen automaattiseen silmientunnistustoimintoon. Meidän ei tarvinnut säätää tarkennuspistettä manuaalisesti edes tässä urbaanissa viidakossa, sillä kamera onnistui lukitsemaan tarkennuksen kuvauskohteen silmiin luotettavasti joka kerta.

Toinen hieno toiminto, joka palveli meitä hyvin kaupunkiympäristössä, on monivalotustila, jossa voidaan valottaa useampi kuva päällekkäin samaan ruutuun (esimerkki kuvagalleriassa alla).

Monivalotus on yksi kameran lukuisista kehittyneistä AP-kuvaustiloista (Advanced Photo Mode), joiden avulla voidaan olla luova helposti.

Lue lisää

Poikkesimme Freiburgissa, jossa saimme mahdollisuuden kokeilla toista kätevää AP-kuvaustilaa, pitkää Live Composite -valotusta.

Live Composite -toiminnolla voit kuvata häikäisevän hienoja yökuvia, kuten tähtivanat, ilman monimutkaista valmistelua ja temppuja. Tämän toiminnon käyttö edellyttää kameran kiinnitystä jalustaan. Kun kohde on löytynyt, riittää, että painat laukaisinta. Kamera ottaa ensin kuvan ihanteellisella valotusasetuksella, ja jatkaa sitten taltioimalla vain kuvassa tapahtuvat muutokset kirkkaudessa. Tämä tarkoittaa sitä, ettei kohde ylivalotu, koska sen kirkkaus ei muutu. Ohi kulkevien autojen tai taivaalla kulkevien tähtien kuitenkin tallentuvat kuvaan. Tuloksena kiinnostava taideteos – ilman työlästä editointitarvetta.

Erityisen hyödyllistä tässä Live Composite -tilassa on se, että kamera voidaan liittää älypuhelimeen, ja Ol.Share-sovelluksen avulla kuvan syntymistä ja valotuksen etenemistä voi seurata reaaliajassa älypuhelimen näytöllä. Tästä oli suurta etua, sillä olimme sijoittaneet kameran hyvin lähelle maata, joten esikatselun seuranta kamerasta olisi ollut hankalaa.

Lue lisää

Kameran ja älypuhelimen nopean Wi-Fi-yhteyden ansiosta saimme myös siirrettyä kuvamme puhelimeen hetkessä. Käytämme tätä toimintoa paljon, sillä matkustamme usein, eikä käytössämme ole aina tietokonetta. Tämä tarkoittaa sitä, että kuvat voidaan lähettää heti ystäville ja sukulaisille sekä julkaista ne eri somekanavilla.

20 megapikselin kuvakennon ja useiden älykkäiden kuvaustilojen ohella E-M10 Mark IV kamerassa on myös tehokas 5-akselinen kuvanvakaaja, joka vakauttaa kameran tärähdykset kuvattaessa ja tekee vähässä valossa kuvaamisesta hauskaa. Olemme hämmästyneitä siitä, miten paljon hienostunutta teknologiaa on pakattu näin kompaktiin kameraan!

Lue lisää

Jos haluat tutustua meihin ja projekteihimme tarkemmin, vieraile osoitteessamme www.social-traveling.de.

Kirjoittajat ja kuvaajat: Lisa Nuber ja Patrick Scholz