Kaupunki- ja matkakuvaus

Kymmenen hyödyllistä matkakuvausvinkkiä

1. Kevyt matkailu

Haluat varmasti karsia kaiken ylimääräisen painon pois, kun olet matkoilla. Tämän vuoksi kameravarusteiden pakkaaminen tulisi suunnitella huolellisesti ja ottaa mukaan vain tärkein. Kiinteäpolttoväliset objektiivit ovat mahtavia, mutta tarpeettomat objektiivit vain vievät tilaa ja lisäävät painoa. Painoa säästyy paljon, jos otatkin mukaan vain yhden tai kaksi zoomobjektiivia. Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100mm F4 IS PRO on erinomainen vaihtoehto, jos päätät ottaa mukaan vain yhden objektiivin.

2. Äänetön kuvaus

Äänettömän laukaisimen ansiosta voit ottaa kuvia huomaamatta. Tämä on erityisen hyödyllinen ominaisuus katukuvauksessa ja tilanteissa, joissa kameran äänet voivat olla häiritseviä, kuten häiden tai säikkyjen eläinten kuvaamisessa. Kaikissa OM-D-kameroissa on elektroniset laukaisimet, joten niillä voi kuvata äänettömästi.

3. Jalustat

Olympuksen kuvanvakaaja on ensiluokkainen, joten jalustalle on harvoin tarvetta. Erittäin pitkät valotukset esimerkiksi yötaivasta kuvattaessa kuitenkin edellyttävät aina jalustaa. Tätä varten suosittelemme matkustukseen soveltuvaa mallia, jonka voit ottaa helposti mukaasi. Hyvä vaihtoehto on GorillaPod – kiinnike, jolla kamera voidaan kiinnittää pylväisiin tai puihin lukuisia erilaisia kuvakulmia varten. Älä turhaan mieti, onko se riittävän tukeva – OM-D:n kuvanvakaaja vakauttaa mahdolliset tärinät. OI share -sovelluksen avulla voit puolestaan ohjata kameraa kätevästi matkapuhelimella.

4. Muut virtalähteet

Virran loppuminen kesken kaiken on kuin suoraan painajaisesta – huolehdi siis, että mukanasi on aina vara-akku tai varavirtalähde. Uusimmissa Olympus-malleissa on USB-lataus ja USB-virransyöttö. Myös ylimääräinen muistikortti on hyvä ottaa mukaan.

5. Lähde ajoissa liikkeelle

Aamuvarhaisella ja iltahämärissä valo on lämmin ja kaunis, ja se tulee matalalta – olosuhteet ovat ihanteelliset valokuvaukseen. Laita siis herätyskellosi soimaan ja suunnittele kuvaamisesi lämpimän ja kauniin valon ehdoilla. Vastavaloon kuvaaminen on yksi tekniikka, jolla voit saavuttaa poikkeuksellisen lopputuloksen.

6. Sommittelu

Valokuvauksen alkeet lähtevät liikkeelle sommittelusta. Kultainen leikkaus ei ole aina paras vaihtoehto, mutta se on hyvä nyrkkisääntö, josta voi lähteä liikkeelle ennen erilaisia kokeiluja. Huomaa, ettei valokuvauksessa ole oikeaa eikä väärää, joten älä lakkaa olemasta luova!

7. Perspektiivi

Kuvakulmilla on tärkeä merkitys valokuvan synnyttämään vaikutelmaan, ja niillä saadaan aikaan perustavanlaatuisia eroja kuvien välille. Lintuperspektiivi ja maanpinnan taso ovat kaksi toisistaan täysin poikkeavaa kuvakulmaa, ja molemmat tarjoavat lukuisia mahdollisuuksia. Ole siis luova ja kokeile uusia kuvakulmia. Kallistuva kosketusnäyttö on todella hyödyllinen eri kuvakulmista kuvattaessa.

8. Älä jätä kameraa kotiin

Et voi koskaan tietää, milloin eteesi tulee kuvaustilanne, joten ota kamera mukaasi myös seikkailuihin, kuten laitesukellukselle, vaellukselle tai kiipeilyretkelle. Olympus Tough TG-6 soveltuu täydellisesti näihin tilanteisiin, sillä se on veden-, pakkasen- ja iskunkestävä.

9. HDR-tila

Olympus-kamerat tukevat HDR-kuvausta. Tämä on menetelmä, jossa kamera ottaa useita kuvia eri valotuksilla ja koostaa niistä yhden kuvan, jossa sekä valot että varjot on yhdistetty. On huikeaa saada taltioitua laadukas maisemakuva, jossa on vaikuttavat värit ja tasainen valotus.

10. Muista myös yksityiskohdat

On helppoa keskittyä isoihin maisemiin ja unohtaa maailman pienet yksityiskohdat. Kukka, perhonen tai sadepisara ovat hienoja kuvausaiheita, jotka tuovat syvyyttä tarinankerrontaasi. Ota siis seuraavalle retkellesi mukaan makro-objektiivi, kuten M.Zuiko Digital ED 30mm F3.5 Macro tai 60mm F 2.8 Macro – molemmat ovat mainioita vaihtoehtoja Olympus-kamerallesi.

Kirjoittaja ja kuvaaja: Niklas Nilsson