Kaupunki- ja matkakuvaus

Meitä kiinnostavat ominaisuudet

Monet ihmiset astuvat kameraliikkeeseen aikomuksenaan ostaa uusi kamera. Yleisesti ostajia tuntuisi kiinnostavan seuraavat seikat: ergonomia, tuntuma, kennot, megapikselimäärä, dynamiikka, ääni, valikko ja objektiivivalikoima. Nämä ominaisuudet ovat ilman muuta tärkeitä kuvaajille, mutta hyvin harva tuntuu kiinnittävän huomiota kameran teknisiin ominaisuuksiin, eli siihen, mitä konepellin alta niin sanotusti löytyy. Kun siirryin Olympus-järjestelmään vuonna 2014, luin Olympus-kuvastosta toiminnoista, jotka eivät juurikaan kiinnostaneet minua. Ajattelin, että toiminnot kuten Live Bulb, Live Time tai Live Composite eivät ole tarpeellisia, ja minusta pikemminkin tuntui, että ne ovat vain turhia myyntikikkoja. Mutta jos kysyisit minulta tänään, tarvitsenko ja käytänkö näitä toimintoja, vastaukseni olisi päättäväinen kyllä!

Aina, kun keskustelen pitkistä valotuksista muiden kuin Olympus-kuvaajien kanssa, sanon aina, että minun ei tarvitse laskea valottamiseen tarvittavaa aikaa – katson vain näyttöä, ja kun valotus on haluamani, kuva on valmis. He kysyvät, että miten se on mahdollista, johon vastaan, että siihen tarvitaan Olympuksen tarjoamia Live Bulb-, Live Time- ja Live Composite ‑toimintoja! Itse asiassa alla oleva kuva on otettu Frankfurt am Mainissa tällaisena päivänä. Odotin, että valaistusolosuhteet olivat juuri oikeat, ja Live Composite ‑toiminnon avulla kameraan syntyi seuraava kuva. Yksi otos – yksi valokuva.

Lue lisää

Olympus on ainoa valmistaja, joka tarjoaa tämän tyyppistä aikavalotustoimintoa. Muutama kuukausi sitten patikoin ja kuvasin Allerheiligen-vesiputoksilla Schwarzwaldissa. Viritin kalustoni valmiiksi ja otin kuvan vesiputouksesta Live Time ‑toiminnolla.

Kun olin pakkaamassa tavaroitani valmistautuakseni lähtöön, paikalle saapui mies, joka kuvasi myös Olympus-kameralla. Katsoin, mikä hänen lähestymistapansa oli. Ensin hän viritti kalustonsa valmiiksi, ja näytti siltä, että hän aikoi ottaa pitkän valotuksen, koska hän oli kiinnittänyt objektiiviin harmaasuotimen. Seuraavaksi tapahtui jotain mielenkiintoista! Odotin nähdäkseni, aikooko hän käyttää Live Time ‑toimintoa, mutta arvaapa mitä... hän alkoi laskea: ”aukkoa X ja harmaasuodinta käytettäessä valotusajan on oltava X sekuntia”. Silloin ajattelin, että ”voi ei: hän voisi käyttää Live Time ‑toimintoa, mutta hän alkoi laskea valotusaikaa”. Joten lähestyin häntä ja kysyin, tietääkö hän, miten Live Time toimii. Hän vastasi tietävänsä, mutta vaikutti siltä, ettei näin kuitenkaan ollut, koska hän ei osannut kertoa toiminnosta enempää. Päätin selostaa hänelle, miten se toimii. Olen huomannut, että osa Olympus-järjestelmää käyttävistä valokuvaajista ei osaa eikä käytä kameroidensa ominaisuuksia täysipainoisesti.

Ensi vilkaisulla ne saattavat vaikuttaa tarpeettomilta. Mutta todellisuudessa tämän kaltaiset toiminnot ovat kultaakin kalliimpia, koska ne helpottavat valokuvaamista ratkaisevasti. Pitkä valotus on itse asiassa kokeellista valokuvausta. Tavallisesti pari ensimmäistä kuvaa eivät valotu oikein. On toki syytä muistaa, että jalusta, kaukolaukaisin ja sovellus (Ol.Share) ovat ehdottoman tärkeitä. Kerron nyt hieman yleistietoa ominaisuuksista.

Live Bulb, Live Time ja Live Composite eroavat hieman toisistaan. Kamera on ensinnäkin sijoitettava liikkumattomalle pinnalle, kuten jalustalle – kytke kuvanvakaaja pois, rajaa kuvasi ja tarkenna. Jos käytät harmaasuodinta, kytke automaattitarkennus pois päältä. Tähän saakka Live Bulb-, Live Time- ja Live Composite ‑toimintojen käyttö ei eroa perinteisestä kuvaamisesta. Ensin sinun tulisi mitata valotus tilassa A, S tai M. Valotusajan tulisi olla 0,5–60 sekunnin välillä, ja mitattu arvo pannaan korvan taakse. Nyt vaihdetaan käyttöön haluttu tila – paina valikkopainikkeita ja syötä muistiin otettu valotusaika ja paina lopuksi OK. Nyt kamera siirretään Live-esikatselutilaan. Seuraavaksi suljin vapautetaan, ja voit seurata, miten kuva alkaa muodostua – kaikki tapahtuu kauniin yksinkertaisesti! Valotusaikaa ei tarvitse laskea, ja Live Composite ‑toiminto lisää suhteellisen valoeron eikä yleistä kokonaisvaloa, mikä perinteisesti tapahtuu. Siinä on se ero Live Bulb- ja Live Time ‑toimintoihin verrattuna. No niin, tarttukaa kameroihinne, lähtekää ulos ja kokeilkaa itse – tulette ihastumaan näihin toimintoihin! Mahdollisuudet ovat rajattomat! Voit helposti luoda valomaalauksia, arkkitehtuurikuvia, tähtivanoja ja paljon muuta – mielikuvituksella ei ole rajoja, ja huomaa, että voit taltioida kuvat joko RAW- tai JPG-muodossa.

Lopuksi seuraava lainaus: ”Luonto ei ikinä petä meitä. Me petämme itse itsemme. ” – Jean-Jacques Rousseau

Kirjoittaja ja kuvaaja: Hayrettin Bilgin

Lue lisää