Kaupunki- ja matkakuvaus

Ota se ja käytä sitä - et voi epäonnistua.

Sain vuonna 2003 käsiini Olympus Camedia ‑kameran, enkä osannut kuvitellakaan, minkälainen matka siitä alkaisi. Ylämäkiä, alamäkiä, tyylin vaihtamista, valokuvauksen ymmärtämiseen liittyviä muutoksia, paljon huonoja siirtoja mutta välillä myös hyviäkin. Yksi asia kuitenkin pysyi mukanani koko ajan... Olympus..

Aluksi olin hyvin kiinnostunut kaikesta, ja sainkin paljon apua Olympuksen työntekijöiltä, jotka olivat aina valmiita vastaamaan kysymyksiini; ja nyt tärkeintä minulle on korkealaatuinen kalusto, joka ei ole ikinä pettänyt minua.

Tyylini on dokumentaarinen/journalistinen, mutta tykkään myös surrealistisesta ja abstraktista valokuvauksesta. Tykkään kuvata konsertteja, esityksiä, hääjuhlia, maisemia ja kaupunkimaisemia. Kaikkea, missä minun ei tarvitse vaikuttaa edessäni oleviin tapahtumiin. Pidän hetkistä ja spontaaneista tapahtumista.

Valokuvaustyylini vuoksi hyödynnän joskus bokea. Pidän bokesta, mutta kuvatessani en mieti bokea, vaan tavoittelen vain mahdollisimman lyhyttä valotusaikaa ja mahdollisimman alhaista ISO-herkkyyttä ja suurinta aukkoa. Boke on vain tuote. Etäisyys kohteesta on luonnollisesti hyvin tärkeä osatekijä bokessa. Mitä bokeen tulee, tykkään kuvata yöllä kirkkaasti valaistulla taustalla, kuten katuvaloissa.

Lue lisää

Kuvaan ihmisiä erilaisissa juhlissa, konserteissa, hääjuhlissa ja vastaavissa, joten joudun usein kuvaamaan heikossa valossa.

Viime aikoina olen kuvannut paljon 17-millisellä, joka soveltuu erinomaisesti maisemien ja kaupunkimaisemien kuvaukseen. Otan mukaani 25- ja 45-milliset, kun kuvaan ihmisiä ja katuja, sekä tietysti heikossa valossa. Yllätyin positiivisesti näiden objektiivien terävyydestä, nopeasta tarkennuksesta, kauniista Feathered-bokesta sekä valovoimaisuudesta.

En ole tekninen tyyppi, joten en osaa tehdä kovinkaan syvällisiä teknisiä arvosteluja, mutta mahtavat yksityiskohdat ja hieno laatu saavat hymyn nousemaan huulilleni. Hiljattain minua pyydettiin antamaan vinkkejä näiden objektiivien käytöstä, ja vastasin, ettei erityisiä vinkkejä ole – ota se ja käytä sitä, et voi epäonnistua. Olen vakavissani, sillä minun näkökulmastani ja minun kuvaustarpeisiini nämä objektiivit ovat aivan mahtavat.

Kirjoittaja ja kuvaaja: Silvijo Selman

Lue lisää