Kaupunki- ja matkakuvaus

Uuden OM-D E-M5 Mark III ‑kameran säänkestävyyden testaaminen

Olympus OM-D ‑järjestelmä on osoittautunut erinomaiseksi kumppaniksi viime vuosien seikkailuissa ja haastavilla retkillä.

OM-D-järjestelmän aiempi malli on jo ollut mukanani Boliviassa, Perussa, Pohjois-Ruotsissa ja Alpeilla. Järjestelmä ei ole koskaan pettänyt minua, olipa kyseessä -35 °C:n paukkupakkanen tai jopa 5 500 metrin korkeudessa oleva vuoristo. Ennen kaikkea järjestelmä kuitenkin vetoaa minuun DSLR-järjestelmään nähden pienen kokonsa ja painonsa ansiosta. Alhaisen kokonaispainon vuoksi saatoin pakata mukaan enemmän objektiiveja kuin aiemmin, mukaan lukien telezoom-objektiivi, kun lähdin seuraavalle vuoristovaellukselle.

Lue lisää

Kameran kolme tärkeintä ominaisuutta haastaville retkille ovat joustavuus, luotettavuus ja suorituskyky.

Testasin uutta Olympus OM-D E-M5 Mark III Zugspitzessä ja Saksin alueella, jotka ovat kaksi kauneinta ja jännittävintä seutua Saksassa. Aloitin retkeni Eibsee-järveltä, joka sijaitsee vuoristossa Zugspitzen, Saksan korkeimman vuoren, vieressä.

En olisi voinut toivoa parempia testausolosuhteita: vettä satoi kaatamalla ja minua kiinnosti nähdä, kestääkö E-M5 Mark III säätä yhtä hyvin kuin E-M1 Mark II. Pitemmittä puheitta voin todeta: kyllä! Sade ei aiheuttanut mitään ongelmia. Kamera suoriutui märistä olosuhteista huolimatta erinomaisesti, vaikka kannoin sitä olallani, joten se altistui voimakkaalle sateelle.

Lue lisää

Kun saavuin haluamaani kuvauspaikkaan, asetin kameran jalustalle testatakseni HiRes-tilaa, jota olin jo käyttänyt hyvällä menestyksellä muissa malleissa. Kun katsoin tuloksia tarkemmin tietokoneellani, olin vaikuttunut raw-tiedostojen yksityiskohdista. Ilman HiRes-tilaa otetuissa kuvissa oli vaikuttava määrä yksityiskohtia ja todenmukaiset värit.

Toisella kuvauspaikalla Partnachin rotkossa jätin reppuni matkasta ja otin mukaani vain M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO ‑objektiivin. Kamera suoriutui hienosti jopa rotkon heikossa valossa, ja laajakulmaobjektiivi soveltui ihanteellisesti rotkon mittasuhteiden kuvaamiseen yhdellä ruudulla. Olin kuitenkin erityisen vaikuttunut kuvanvakaajan vakautustehosta – saatoin kuvata jopa 0,5 sekunnin valotusajalla käsivaralta. Näin sain pidettyä ISO-herkkyyden mahdollisimman alhaisena, enkä tarvinnut jalustaa. Yksi tavara vähemmän mukana kannettavaksi.

Vaelluksen aikana alhainen paino nousi jälleen kerran esiin. M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO- ja M.Zuiko Digital 12-40mm F2.8 PRO ‑objektiivien kanssa saatoin kuvata kaiken haluamani ilman että taakka olisi kertaakaan tuntunut liian suurelta.

Lopuksi voin vain todeta, että Olympus OM-D E-M5 Mark III enemmän kuin ylitti toiveeni – se osoittautui luotettavaksi työkaluksi valokuvaustarpeisiini. Sade ja pöly eivät heikentäneet sen suorituskykyä, eikä se rajoittanut lainkaan luovuuttani. Saatoin luottaa täysin tähän järjestelmään.

Kirjoittaja ja valokuvaaja: Daniel Ernst

Lue lisää