Kaupunki- ja matkakuvaus

Vinkkejä yökuvaukseen

Voit taltioida kauniita kuvia illalla ja yöllä. Pettymysten välttämiseksi suosittelen kuitenkin valmistautumaan hyvin.

Hyvin valmisteltu on puoliksi toteutettu

Tutustu ensin kameraasi niin hyvin, että tunnet sen ominaisuudet sekä kaikkien painikkeiden ja säätöpyörien toiminnot ja löydät ne katsomatta. Varmista, että akku on ladattu täyteen ja että muistikortti on tyhjä. Puhdista objektiivit ennen lähtöä. Pakkaa kameralaukkuusi varmuuden vuoksi myös vara-akku ja muistikortti sekä puhdistusliina objektiiveille.

Laajakulmaobjektiivin käyttö

Kaupunkikuvaukseen suosittelen erityisesti laajakulmaobjektiivia tai laajakulmazoomobjektiivia (esim. 9–18 mm:n objektiivi – kinovastaavuus: 18–36 mm), koska tulet olemaan enimmäkseen rakennusten tuntumassa, eikä laajoja aukeita juurikaan ole. Suosikkiobjektiivini on Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14 mm F2.8 PRO, joka kulkee aina matkassani. Tämä tai muu valovoimainen objektiivi tuottaa hyvän kuvanlaadun.

Kalustovalintojen ohella sinun on myös päätettävä, mitä haluat kuvata. Kuvien paras ottohetki riippuu siitä, mitä tavoittelet. Jos esimerkiksi haluat kuvata hienon taivaan ja paljon yksityiskohtia, kuvaaminen on syytä aloittaa puoli tuntia ennen tai jälkeen auringonnousun tai -laskun. Näitä ajankohtia kutsutaan siniseksi hetkeksi tai kultaiseksi hetkeksi.

Haluatko tumman taivaan? Lähde kuvaamaan myöhemmin ja jatka myöhään yöhön. Jos pidät autonvalojen valojäljistä, kuvaa rampilta, sillalta tai vastaavalta paikalta. Olympus Live Composite toiminto soveltuu erinomaisesti tähän tarkoitukseen. Jos olet valmistautunut, voit lähteä matkaan hyvillä mielin tietäen, että palaat kotiin hyvien kuvien kera.

Lue lisää

Varmistu parhaasta kuvanlaadusta

Kun olet löytänyt hyvän kuvauspaikan kohteessasi, valitse sopivat asetukset. Määritä kamera taltioimaan kuvat sekä JPEG- että RAW-muodossa. Näin saat enemmän pelivaraa jälkikäsittelyyn. Voit jättää valkotasapainon automaattiasetukselle. Vaikka värit eivät aina toistu virheettömästi, niitä on helppo muokata ohjelmallisesti. Valitse matala ISO-herkkyys, kuten 100, jotta kuvaan ei muodostu kohinaa.

Jos haluat hallita valotusta kokonaan itse, aseta toimintatilan valitsin asentoon M (käsinvalotus). Olympus-kameroiden valotusaika on valittavissa 60 sekuntiin asti. Jos haluat vielä pidempiä valotusaikoja, valitse Bulb-tila.

Kamera pysyy vakaana jalustan avulla

Vaikka Olympus-kamerasi mahdollistaisi pitkät valotukset käsivaralta, neuvon ottamaan mukaan jalustan – pitkissä valotuksissa sitä vain yksinkertaisesti tarvitaan. Tässä tapauksessa kuvanvakaaja ei ole tarpeen, joten kytke se pois. Jalustaa käytettäessä kameraa on ohjattava kaukolaukaisimella. Käytä yhdysrakenteista itselaukaisinta tai erillistä kauko-ohjainta.

Monivalotukset lisäävät vaihtoehtojasi

Pimeässä kameralla on vaikeuksia tarkentaa kohteeseen, joten se on parempi tehdä käsin. Focus peaking -toiminnosta on paljon apua, sillä näet tarkennuksen LCD-näytöltä. Kun otat tietystä kohteesta useampia kuvia, voit valita parhaan myöhemmin, tai voit yhdistää eri tavalla valotettuja kuvia ohjelmallisesti. Vaihtoehtoisesti voit kokeilla kamerasi HDR-toimintoa.

Vinkit onnistuneisiin iltakuviin:

• Valmistaudu hyvin ennen lähtöä

• Valitse laajakulmainen tai puolilaajakulmainen objektiivi iltakuvaukseen

• Luo kauniita ja selkeitä kuvia jalustan avulla

• Estä värinöitä käyttämällä kauko-ohjainta

• Luo useita valotuksia yhdestä näkymästä haarukoinnin avulla ja yhdistä ne jälkikäteen

• Korjaa halutessasi kuvan värejä, terävyyttä, kontrastia ja mahdollisia vääristymiä

Kirjoittaja ja kuvaaja: Gerrit de Groot