Video

Bali parhaimmillaan

Videoiden teko oli ollut intohimoni jo vuosien ajan, ja minulle oli selvää, että siitä tulisi myös ammattini. Jätin toimistotyöni, suoritin elokuvakoulun loppuun ja muutin harrastukseni urakseni.

Vuonna 2015 käytin OM-D E-M 5 Mark II ‑kameraa ensimmäisen kerran projektissa, ja päädyin vaihtamaan kalustoni Olympukseen yhden vuorokauden aikana. Ammattimaisen kuvanlaadun, helppokäyttöisyyden ja erinomaisen kuvanvakaajan ansiosta päätös oli helppo – enkä ole kertaakaan katunut sitä.

Vuoden 2017 alussa OM-D E-M1 Mark II oli mukanani Balin matkalla. Heti alusta asti oli selvää, että mahdolliset lisävarusteet, kuten jalusta tai gimbaali, tulisi jättää kotiin ja että mukaan otettava kamerakalusto saa painaa enintään 1 kg.

Olen onnekas, kun käsissäni on ammattilaistason työkalu, jolla voin ottaa videoita ja kuvia. Kamera istuu käteen kuin valettu – yhdessä akkukahvan kanssa tuntuma on ihanteellinen.

Lue lisää

Tammikuu on sadekausi Balissa, joten sadekuuroja oli odotettavissa päivittäin korkeasta ilmankosteudesta puhumattakaan. Ja näin ollen kamera kastui joka päivä. Saatoin kuitenkin aina luottaa siihen. Jopa raskaassa käytössä 2–3 akkua riitti tavallisesti hyvin. Toinen etu on huomaamattomuus. Saan kulkea ympäriinsä kuin turisti, minkä etuna on, että voin käyttää kameraa aina ja missä tahansa. Olin hyvin vaikuttunut 4K-tallenteiden laadusta. Värinättömät videot aina pienintä yksityiskohtaa myöten. Yksittäisiä ruutuja voidaan myös viedä valokuvina, ja aina 9 MP:n tarkkuudella!

Vaikka kamerassa on erinomainen yhdysrakenteinen automaattitarkennus, asetan terävyyden aina manuaalisesti. Yhdysrakenteisen zoomaustoiminnon ja luotettavan peaking-korostuksen ansiosta terävyys on aina hallussani. Näin ollen manuaaliset kuvat esimerkiksi 40–150 mm:n objektiivilla ja täysin zoomattuna eivät ole ongelma.

Valikko-ohjauksen kanssa on hieman jumpattava, mutta mahdollisuus ohjelmoida painikkeet ja kytkimet tarpeidesi ja tottumustesi mukaisiksi tekee työskentelystä paljon helpompaa. En enää tulisi toimeen ilman ylöspäin taittuvaa ja kääntyvää näyttöä. Usein pidän kameraa pääni yläpuolella ja liikutan sitä alaspäin hitaasti seuraten näyttöä katseellani. Tämän tuloksena kameran liikkeet ovat hyvin kauniit ja yhdysrakenteinen 5-akselinen kuvanvakaaja takaa, että liike on pehmeää.

Kamerassa on mikrofoni- ja kuulokeliitännät, mutta ulkoista mikrofonia ei tarvinnut aina liittää. Yhdysrakenteinen mikrofoni ei kohissut, ja laatu oli täysin riittävä monissa tilanteissa. Uskon, että parhaat objektiivivalinnat tälle reissulle ovat 25 mm 1.2 ja 12–100 mm 4. Käytän luonnollisesti jonkin verran apuvälineitä muissa töissäni, mutta kaikki tämän kameran uudet toiminnot ja ominaisuudet ovat minulle liikaa sisäistää, erityisesti matkustettaessa. En yksinkertaisesti voisi kuvitella työskenteleväni kameralla, jossa ei ole näitä kaikkia etuja..

Kirjoittaja, valokuvaaja ja videokuvaaja: Dominique Züger

Lue lisää