Video

Hääkuvaus: ikuisuuden ääni

Olemme kuvanneet dokumenttiohjelmia jo kuudentoista vuoden ajan. Kymmenen vuoden ajan olemme kiinnittäneet erityistä huomiota ääneen. Mykkäfilmit ovat hienoja, mutta kun kuulet ihmisten puhuvan, tuulen puhaltavan, vaatteiden kahisevan tai lokkien huutavan, videosta tulee paljon kiinnostavampi.

Monet ihmiset ovat kysyneet meiltä, miten taltioimme äänen. Se on kuulemma niin selkeä ja tarkka.
Vastaamme käyttävämme eri tallennuslähteitä. Käytössämme on puettava, langaton klipsimikrofoni, suuntamikrofoni haastatteluun ja kannettava äänitallennin. Kerron hieman enemmän viimeksi mainitusta.

Kaksi vuotta sitten saimme käsiimme pienikokoisen (älypuhelinta pienemmän!) Olympus LS-P4 ‑tallentimen. Totta puhuakseni olin alkuun hieman skeptinen. Pieni koko ei oikein herättänyt luottamusta, mutta ensimmäisten tuotekokeilujen jälkeen se on aina päätynyt taskuuni, kun lähden kentälle.
Pienen kokonsa ansiosta tallennin voidaan jättää melkein mihin tahansa (oma kokemuksemme häiden videoinnista):
- alttarille tai kaareen vastavihittyjen häälupauksen taltioimiseksi
- morsiamen meikkauspöydälle aamulla, kun morsianta valmistellaan häihin (morsian tietenkin juttelee kiinnostavimmista asioista meikkaajan kanssa)
- sulhasen taskuun

Olemme erityisen tyytyväisiä OM-D E-M1 Mark II ‑kameran integroidusta käytöstä yhdessä tallentimen kanssa suuntamikrofonina. Voit tallentaa ääntä ja varmuuskopioida sen varmuuden vuoksi tai liittää suoraan kameraan. Tuulisuoja auttaa huonossa kelissä (karvaista tuulisuojaa kutsutaan myös dead catiksi eli kuolleeksi kissaksi!)
Säästä puheen ollen me hääkuvaajat kohtaamme kaikenlaisia olosuhteita kuvatessamme – tämä on yksi seikka, jota ei voi suunnitella etukäteen, vai mitä? – ja alati muuttuvat valaistusolosuhteet. Tämä ei ole ongelma E-M1 Mark II ‑kameralle, jossa on nk. log-kuvaus. Et enää hukkaa yksityiskohtia varjoissa ja valoissa, joten et enää missaa spontaaneja kuvaustilanteita, joita hääseremonioissa aina tulee eteen. Luotamme OM-D-järjestelmään myös niiden kompaktin kokonsa ja alhaisen painonsa vuoksi. Kuvaamme useita tunteja joka päivä, ja illan päätteeksi – tai pikemminkin yön päätteeksi (me venäläiset pidämme juhlista!) – on aina ilo todeta, ettei meidän tarvitse raahata mukana kömpelöä ja raskasta kalustoa.

Lue lisää

Me kuvaamme usein rakkaustarinoita – lyhytfilmejä, joiden käsikirjoitus perustuu vastanaineiden tositarinaan. Näissä filmeissä on lähes aina dialogia. Koska repliikkien puhdas taltiointi kuvattaessa on lähes mahdotonta, me dubbaamme kaikki repliikit myöhemmin. Tämä olisi mukava tehdä studiossa, mutta budjetti ja aika ovat yleensä rajalliset, joten menemme pukuhuoneeseen, jossa on paras akustiikka, asetamme LS-P4:n jalustalle ja taltioimme päähenkilöiden repliikit. Kukaan ei ikinä arvaisi, ettei niitä ole tallennettu studiossa.

Hiljattain videoimme hääjuhlaa Georgiassa, ja suuri kansallinen kuoro tuli odottamatta (ainakin meille) laulamaan hääseremoniaan! Emme voineet seisoa vain yhdessä paikassa ja äänittää kuoroesiintymistä. Meidän piti kuvata sitä eri kuvakulmista, mutta myös laulajien äänen piti kuulua selvästi videolla, joten suuri suuntamikrofoni ei toimisi tässä tilanteessa. Otin LS-P4:n taskustani, asetin sen nurmelle kuoron eteen, ja voilà.

Kaiken kaikkiaan hääkuvaus edellyttää nopeutta, liikkuvuutta, estetiikkaa (on syytä huomata, että äänitallennin on myös hyvin tyylikäs) ja korkealaatuista ääntä – LS-P4 on siis täydellinen pari OM-D-kameralle! Pidän erityisesti mahdollisuudesta liikkua vapaasti, jotta voin keskittyä vain hyvin tärkeisiin hetkiin, puheisiin, tunteikkaaseen ilmapiiriin sekä ystävien ja sukulaisten iloisiin ääniin – ja pidän siitä, että voin luottaa kalustooni.

Kirjoittaja, valokuvaaja ja videokuvaaja: Roman Khlustov

Lue lisää